Buat animated gif secara online.

     Assalamualaikum dan selamat pagi... lalalala... emm well.. camne nak cakap..ummm.. hari ni aku nak cuba ajar korang buat gif image dekat gifsoup.com. Sebenarnya aku pun baru.. baru sangat dalam buat-buat gif image ni. Newbie tapi dah nak ajar orang... lalalala :P Tapi ada orang tanya macam mana aku buat.. meyza nama die.. blog die comel :). Jadi ini cara aku buat gif image yeh.. bukan tutorial.. ahakahak... dah dah.. straight to the point!

Mula-mula pergi dulu dekat gifsoup.com



    Mula-mula create an account dulu. Account ni cuma account biasa jadi aku nak bagitahu hasil gif image korang nanti takdelah cantik mane... kalau nak yang cantik guna premium account.. tapi kena bayarlah. Aku tahu korang mesti nak free jer kan XD lol.. aku pun same. Webcam to GIF tu untuk record video dengan webcam then jadikan GIF. Guna webcam lagi senang. Tapi sekarang aku nak ajar cara convert video daripada youtube jadi gif image.

    Sudah create? okay now bukak youtube.com serch video yang korang nak gif kan. Sini aku nak bagi tahu better ambik video yang hd sebab kalau bukan hd, video tu blur.. nanti kalau gif kan mesti lagi bertambah blur.. so tak nampak ar muka bias korang yang hensem tuh.


Copy link. aku rasa semua orang tahu.


   Pastu paste link video then create gif. Tunggu la kejap... Kadang- kadang time nak attach video ada problem sikit sebab web tu tak dapat nak cari video tu kat youtube. But just cuba dua tiga kali tau.


Nak ambik part dalam video yang korang nak gif kan cuma guna yang butang mula tu dengan akhir. Gerakkan dekat part yang korang nak. Then dia akan jadi camni:



    Lepastu isi category, title ngan add tags. tu wajib. Pastu yang gif size, text, fond and bla bla bla tu untuk premium account. Account biasa tak boleh.

Dah isi, now preview. Takut ada terambik part yang korang taknak ker.. Kalau dah ok boleh save!



     Yang benda benda atas tu untuk korang nak letak gif image dekat blog, twitter or tumblr. Kalau nak post kat entry copy html code for web pastu paste ajelah dekat edit html. Ok semua orang dah tau sume tu kan. Kalau ada error apa-apa masa buat, korang janganlah nangis. Cuba lagi sekali! Usaha tangga tangga kejayaan.. che wah~ Nak tengok aku punya camne..

Ta.. da!!!


     Youngmin! Actually aku nak belajar buat gif yang lagi cantik. Tapi tak reti sebab aku ni newbie kan... huhuhhu.. Dah siap! Jom tengok drama korea~ lalalala... :D

2 comments:

리야나 said...

gomawo ^^

Khalilah said...

welcome~ (aku tak reti balas dlm korean) :D